In 6 stappen naar fysiek gezond gamegedrag

In 6 stappen naar fysiek gezond gamegedrag

Techniek en de digitale wereld maken een groot deel uit van onze toekomst. Gamen is daar een belangrijk onderdeel van. Hoor jij de vraag: “Mag ik nog even gamen” regelmatig en vraag je jezelf af wat dit voor lichamelijke invloed heeft? We geven je graag tips en tricks over hoe je kind verantwoord kan gamen, zonder dat dit nu en in de toekomst lichamelijke klachten met zich meebrengt.

Stap 1: Maak samen duidelijke afspraken
Bij kinderen is het belangrijk om duidelijke grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld hoe lang je kind mag gamen, hoe vaak, op welke tijdstippen en welke games hij of zij speelt. Kijk of je samen afspraken hierover kunt maken. Als kinderen zelf inspraak hebben, dan houden ze zich waarschijnlijk beter aan deze afspraken.

Stap 2: Opwarmen is essentieel
Zoals een topsporter betaamt, begin je een gamesessie met een warming up! Laat je kind dynamische bewegingen maken die met name de vingers, handen, polsen, onderarmen en zelfs ogen opwarmen. Zo zijn er 10 bewegingen om de handen op te warmen en zelfs 3 manieren om de oogspieren te trainen. Bekijk hier de tutorial.

Stap 3: Een goede houding is de basis
Uren gamen, betekent vaak urenlang zitten. Langdurig zitten is voor bijna alle kinderen een gevaar dat op de loer ligt en grote gevolgen heeft voor de gezondheid. Een goede houding is daarom de basis voor gezond gamen. Voorkom risico’s op problemen door je kind rechtop te laten zitten, de schouders naar achteren én beneden te houden en het hoofd niet naar voren of achteren te laten leunen en met de kin opgetrokken.

Stap 4: Neem voldoende pauzes
Een andere manier om klachten te voorkomen is door pauzes te nemen waarbij jouw kind compleet het tegenovergestelde doet als tijdens het gamen. Tijdens het gamen zit je kind veel. Zorg dat hij of zij in de pauze beweegt. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen, het liefst in de buitenlucht. Tijdens het gamen knippert je kind waarschijnlijk niet zoveel met de ogen. Laat je kind in de pauze 5 tot 10 keer goed knipperen om ervoor te zorgen dat de ogen niet te droog worden.

Stap 5: Eet een gezond tussendoortje
Van een intensief potje gamen krijgt je kind natuurlijk ook trek in iets lekkers. Kies voor een vezelrijk tussendoortje zoals (ongezouten) noten, een volkoren cracker met een groentespread of een fruitsalade. Creatieve tip: leg het tussendoortje neer in de vorm van een controller of een andere game gadget voor nog meer snackplezier!

Stap 6: Cooldown na het gamen
Is je kind klaar met gamen? Ook dan is het belangrijk om een aantal stretchoefeningen uit te voeren om pijnlijke gewrichten te voorkomen. Bekijk hier de cooldown tutorial.