Nationale Voorleesdagen: Prentenboek TopTien 2021

Nationale Voorleesdagen: Prentenboek TopTien 2021

Nationale Voorleesdagen – Prentenboek TopTien

Als je gaat voorlezen, welk prentenboek kies je dan? Uit het enorme aanbod maakt een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een selectie: de Prentenboek TopTien. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met kinderen en voor verwerking in hun spel. Hieronder lees je Prentenboek TopTien van 2021:

 1. Prentenboek van het Jaar: Coco Kan Het!
  Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

 1. De jongen en de walvis
  Er was eens een jongen die graag alleen was. Maar op een dag viel hij in slaap… In droomachtige afbeeldingen vertelt Linde Faas het verhaal van een toevallig treffen tussen een jongen en een reuzenwalvis. Door deze ontmoeting komt de jongen erachter hoe fijn het is om met iemand te spelen, iemand om mee te ontdekken, iemand om zich mee te verwonderen… een vriend te hebben. Een prachtig, ontroerend prentenboek dat je doet verlangen het steeds opnieuw te lezen… en een vriend te hebben zoals de walvis.

 1. Dit is Uil
  Dit is Uil. Kennen jullie elkaar al? Nee? Oké, mag ik je voorstellen aan… Een interactief fladder-, tik- en klapboek. Ideaal voor kinderen tussen 3 en 6 jaar.

 1. Eén voor jou, twee voor mij
  Beer vindt drie heerlijke paddenstoelen. Zijn vriend Wezel gooit ze meteen in de pan. Maar dan hebben de vrienden een probleem: drie paddenstoelen voor twee dieren, hoe moet dat nou? Zowel Beer als Wezel vinden dat ze recht hebben op twee paddenstoelen. Dan komt Vos aangeslopen en gaat er met een paddenstoel vandoor. Probleem opgelost, ware het niet dat er ook nog een toetje is: drie aardbeien…

 1. Kom je mee?
  Als Nesta zijn A-diploma haalt, krijgt hij een mooie grote ingelijste foto van zijn goede vriend de kat Bardo. Voor op zijn kamer bij papa. Want als Nesta bij zijn papa is, mist hij Bardo. Daarom schrijft hij hem briefjes, maar dat is niet hetzelfde.

 1. Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje
  Met je handjes kan je klappen, op tafel trommelen en dag zwaaien. En wat kan je met je mondje allemaal doen? Een kusje geven, toeteren als een indiaan en ijsjes likken! Doe jij het kindje in dit boek na? De prenten in heldere kleuren spreken kleuters erg aan. De leuke versjes kunnen ze snel nazeggen.

 1. Naar de wolven
  Fabeltje vindt het nieuwe speeltje van zijn bazen maar niets. Het mag op de bank en op tafel en in het grote bed. En het kan niet eens mooi zitten! Op een nacht heeft hij er genoeg van en sluipt naar het wiegje. ‘Kom’, fluistert hij tegen het speeltje. ‘Klim op mijn rug. We gaan.’ Samen vliegen ze over de bergen en galopperen ze over het strand.

 1. Op weg
  Al jaren tekent Leo Timmers allerlei voertuigen die rijden, vliegen of duiken. In Op weg bewegen ze ook echt! Door middel van schuifjes of draaischijven scheurt de raceauto weg, rijdt de tram tingelend voorbij en stijgt het vliegtuig op.

 1. Petra
  Petra is een machtige berg. Ze kan niet worden bewogen door de wind of door de tijd. Dat denken we tenminste, tot we ontdekken dat Petra iets veel bijzonders is. Ze kan alles zijn – een eiland, een ei en zelfs een olifant – dankzij haar levendige fantasie.

 1. Wat rijmt er op stoep?
  Vandaag wordt oma heel veel jaar. Thomas bedenkt een gedicht voor haar. ‘Lang zal ze leven…’ Maar, hé, wat ligt daar? Wat gaan we nu beleven? Wat rijmt er op stoep? Rijm je mee? Een hilarisch avontuur vol vette pech!