SALT-snelteststraat voor onderwijs en opvang

SALT-snelteststraat voor onderwijs en opvang

Nu de besmettingen met het coronavirus blijven oplopen, het onderwijs en de opvang daarmee dagelijks voor een enorme uitdaging staan ten aanzien van de bezetting van de groepen, zijn huisartsenlaboratorium SALT, kinderopvangorganisatie Stichting Kinderopvang Purmerend (SKOP) en de overkoepelende schoolorganisatie voor openbaar basisonderwijs OPSPOOR samen gaan werken. Vanuit deze samenwerking is sinds donderdag 1 oktober de SALT-snelteststraat operationeel.

De teststraat is elke ochtend geopend voor medewerkers van SKOP en OPSPOOR. Wanneer zij zich via deze teststraat laten testen op het coronavirus, hebben zij binnen een half uur de uitslag. Zij kunnen bij een negatieve uitslag direct hun werk hervatten. De SALT-snelteststraat is met een enorme slagkracht binnen één week ingericht op de parkeerplaatsen die beschikbaar zijn gesteld door Ron Segers accountants. Vanaf de eerste dag wordt deze teststraat druk bezocht.

Betrouwbare uitslag
SALT is hét huisartsenlaboratorium in Zaanstreek en Waterland en bestaat inmiddels al 65 jaar. Via partner Roche Diagnostics heeft zij een groot aantal sneltesten kunnen bestellen. De testen hebben een specificiteit van 99,68%. Dit betekent dat de betrouwbaarheid van een negatieve uitslag meer dan 99% is. Bij een positieve uitslag is de betrouwbaarheid 96,52%. Op dit moment worden mensen met een positieve uitslag doorverwezen naar de GGD.

Sneltest tegen onderbezetting
SKOP en OPSPOOR hebben dagelijks te maken met de uitdagingen rondom werkroosters en bezetting vanwege het feit dat medewerkers zich moeten laten testen. “Alhoewel onze leerkrachten zich sinds enige tijd wel versneld kunnen laten testen, hebben we binnen het onderwijs niet alleen met leerkrachten te maken, maar ook met een hoop andere mensen die nodig zijn om alles draaiende te houden, zoals directeuren en ondersteunende medewerkers. Voor deze medewerkers biedt dit dus ook uitkomst”, aldus Chris van Meurs, voorzitter College van Bestuur. “Wij komen als opvangpartner helaas nog steeds niet in aanmerking voor de fastlane van de GGD. Wij zijn dus ontzettend blij met de samenwerking met SALT. Omdat we het juist in deze tijd zo belangrijk vinden dat de opvang en het onderwijs voor kinderen goed geregeld is, willen wij hun dag zo ‘normaal’ mogelijk laten zijn. Vaste pedagogische medewerkers bij de opvang zijn dan extra belangrijk”, vult Corine Laurant, bestuurder SKOP, aan.

Maatschappelijk probleem
Christy Niemeijer, bestuurder en huisarts SALT: “We hebben er nu voor gekozen om alleen samen te werken met organisaties die een maatschappelijk belang hebben. We hebben geen enkel commercieel belang, maar vinden dat we als huisartsenlaboratorium verplicht zijn om in dit soort situaties te zoeken naar oplossingen om gezamenlijk de problemen, waar wij als maatschappij voor staan, op te lossen. Zo leveren we ook aan samenwerkende huisartsen, zijn we in gesprek met de ouderenzorg en openen we, naar grote waarschijnlijkheid, ook de komende week een snelteststraat in Zaandam. Dat is onze opdracht. En door deze samenwerking kunnen wij onderwijs en kinderopvang zo goed mogelijk door laten gaan.”