Blijf vooral (voor)lezen

Blijf vooral (voor)lezen

De Nationale Voorleesdagen zitten er weer op, en wat hebben we genoten! Twee weken lang stond op al onze locaties het boek ‘Moppereend’ centraal. Allerlei verschillende mensen lazen voor: pedagogisch medewerkers, ouders, opa’s of oma’s, ‘gewone’ mensen en ‘bekende’ mensen.

Bij Kinderopvang Purmerend vinden we het belangrijk dat kinderen worden voorgelezen, want voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. En wist je dat voorlezen niet alleen goed is voor de taalvaardigheid van kinderen, maar dat er ook positieve effecten zijn op de sociale ontwikkeling en zelfs op lichamelijk en creatief gebied? Daarom geven we je graag een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.

1. Herhalen, herhalen, herhalen…

Lees en bekijk hetzelfde boek een paar keer. Kinderen willen een verhaal vaak eindeloos horen en zullen het telkens opnieuw weer prachtig vinden. Iedere keer begrijpt het kind een beetje meer. Hetzelfde boek voorlezen hoeft voor jou niet saai te zijn! Bedenk elke keer een ander onderwerp om na het voorlezen te bespreken. Denk hierbij aan het thema, de personages, wat vond je kind het leukst?

2. Even offline

Voorlezen gaat het beste als je het met aandacht doet. Zet de tv uit, klap je laptop dicht en leg je telefoon weg. Ga samen op een rustig plekje zitten waar weinig afleiding is. Voorleestijd is de tijd waarin je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen.

3. Dagelijks voorleesritueel

Kinderen voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Gebruik voorlezen als een rustpunt op een drukke dag. Lees voor op een vertrouwd moment, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Creëer een knusse plek met een knuffel of kussen erbij.

4. De bibliotheek

De bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar, dus ideaal om elke week nieuwe (voorlees)boeken uit te zoeken. Wist je dat de meeste bibliotheken ook wekelijks een voorleesuurtje organiseren? Terwijl de kinderen een leuke en leerzame tijd hebben, heb jij zelf ook even de tijd om een boek of tijdschrift door te bladeren. Win-win situatie! Kijk op de website van Bibliotheek Waterland voor een overzicht van alle activiteiten.

5. Voorlezen is voor iedereen

Peuters en kleuters boffen maar. Zij zijn degenen aan wie het meest wordt voorgelezen. Om hen draait het tijdens de Nationale Voorleesdagen, maar vergeet niet dat ook kinderen die al zelf kunnen lezen het prettig vinden om naar een verhaal te luisteren. Gewoon blijven voorlezen dus!

Ouders aan het woord

“Onze kinderen gaan altijd met veel plezier naar de opvang”